Voorbereiding

Lees de verwijsbrief die u van de arts gekregen heeft goed door, hierop kunnen instructies vermeld staan die voor u van belang zijn. Bijvoorbeeld of u nuchter moet zijn voor de test.

Nuchter wil zeggen dat u op de dag voor het onderzoek vanaf 22:00 uur niets meer eten, drinken en roken mag. Het is wel toegestaan om water of thee zonder toevoegingen te drinken. Als u medicijnen gebruikt dan kunt u deze innemen zoals u gewend bent, tenzij uw arts iets anders met u heeft afgesproken.

Sommige onderzoeken kunnen niet op elke priklocatie of tijdstip uitgevoerd worden of moet er een afspraak gemaakt worden. U hoort dit van uw arts of het staat op het aanvraagformulier vermeld.

Maak een afspraak informatiefolders locaties & openingstijden

Indien u materiaal nodig heeft voor het onderzoek, bijvoorbeeld een potje om de urine op te vangen, kunt u dit verkrijgen bij een van de bloedafnamelaboratoria in de poliklinieken van Rivas of het Albert Schweitzerziekenhuis.

Neem altijd uw legitimatiebewijs mee als u voor een onderzoek komt. Wij zijn wettelijk verplicht dit te controleren voor we een onderzoek bij u gaan uitvoeren.

Bloedprikken, wat kan ik verwachten?

De bloedafnamemedewerker neemt het aanvraagformulier van u in ontvangst en controleert uw gegevens. De aanvraag wordt geregistreerd en men noteert eventueel bijzonderheden. Daarna worden de af te nemen buizen voorzien een sticker met een uniek laboratoriumnummer. Het aantal en type af te nemen buizen is afhankelijk van de aangevraagde testen.

Het is niet zo dat voor elke aangevraagde test een apart buisje afgenomen moet worden; er kunnen vaak meerdere testen uit één buis gedaan worden. Voor een bloedafname neemt u plaats in een stoel of op een bed. U kunt bij de laborant uw wensen of zorgen aangeven. Bijvoorbeeld als u angstig bent, voorgaande keren slechte of goede ervaringen heeft gehad, allergisch bent voor de pleister of als u behoefte heeft aan meer privacy.

Bloedafname kan door middel van een prik in de ader (vena) of in een haarvaatje (capillair vena). Een capillaire punctie gebeurt meestal in de vinger of bij baby’s in de hiel. Bij een vena punctie krijgt u een stuwband (strakke band) om uw arm en wordt de prikplaats ontsmet. Vervolgens zal de laboratoriummedewerker u prikken en de benodigde buisjes vullen. Na het verwijderen van de naald wordt de prikplaats afgedrukt met een watje. Als het bloeden gestopt is, wordt er een pleister over de wat geplakt. De keuze voor een prikmethode is afhankelijk van de hoeveelheid bloed die nodig is voor het onderzoek.

Meestal veroorzaakt een venapunctie geen complicaties, maar er kan in sommige gevallen een (pijnlijke) blauwe plek (hematoom) ontstaan. Vaak kan dit voorkomen worden door het wondje goed af te drukken na de prik, maar is niet altijd te voorkomen. Neem contact met uw huisarts als het hematoom extreem groot wordt of als uw hele arm pijnlijk is.

Meer weten?

Moet u urine gaan sparen voor een onderzoek? Bent u voor fertiliteitsonderzoek doorverwezen? Of komt u binnenkort met uw kind naar het laboratorium? Dit zijn maar enkele thema’s waar patiënten informatie folders van beschikbaar zijn. Hierin vindt u meer uitleg over het verloop van de test of de voorbereidingen. Neem eens een kijkje in onze folderpagina.

Klik hier als u wilt weten wat er met uw bloed gebeurt nadat het bij u is afgenomen.