Voorbereiding

Afspraak maken

De arts heeft in overleg met u een afspraak voor u gemaakt met één van onze bloedafnamelaboratoria die gespecialiseerd zijn in de uitvoering van deze test.  Heeft u nog geen afspraak? U kunt online zelf een afpraak inplannen.

Medicijngebruik

In de week voorafgaand aan deze test mag u geen antibiotica (of chemotherapeuticum) innemen en mag u ook geen darmonderzoek ondergaan waarbij een klysma wordt gegeven.

Dieetvoorschrift

Op de dag voor de afspraak moet u onderstaand dieetvoorschrift volgen en na 22:00 uur niet meer eten, drinken en roken. Het drinken van water of thee zonder toevoeging is wel toegestaan. Komt u voor een fructose test dan mag u ten minste 2 dagen voor de test geen fruit of vruchtensappen nuttigen. Poets op de ochtend van de test thuis goed uw tanden. Soms kunnen er bacteriën in de mond aanwezig zijn die de test verstoren.

Niet toegestane voedingsmiddelen zijn:

  • volkoren producten
  • producten waar grote hoeveelheden lactose in kan zitten, zoals melk(producten)
  • sterk gekruide kant-en-klaar producten, zoals bijvoorbeeld een frikandel, hamburger, cordon bleu, erwtensoep en pastasaus
  • peulvruchten (zoals bruine bonen en kapucijners), uien, knoflook, kool en prei.

Suggestie voor een dagmenu

Ontbijt en Lunch

  • wit brood of beschuit of cracker (geen volkoren) eventueel besmeerd met (dieet)halvarine of margarine
  • beleg: zoet (pindakaas, pure hagelslag), vleeswaren (ham, rosbief, kipfilet, fricandeau, lever) of harde Nederlandse kaas
  • thee of koffie eventueel met suiker

Warme maaltijd

  • heldere soep
  • witte rijst of pasta (geen volkoren)
  • alle soorten groente stukje vlees, vis of kip (gebakken of gekookt)
  • jus, ketchup en ketjap

Voor tussendoor: water, thee of koffie eventueel met suiker (geen melk), biscuits of koekjes (geen volkoren), bouillon, snoep, drop en pure chocolade (zonder zoetstof)

Aanvullende informatie

Het onderzoek duurt maximaal drie uur. Tijdens het gehele onderzoek moet u nuchter blijven. Wij adviseren u iets te eten mee te nemen voor na de test.

Tijdens de test moet er een suikeroplossing gedronken worden. Voor jonge kinderen is het raadzaam een vertrouwd, maar zeer goed gereinigd, flesje met speen of drinkbekertje mee te nemen, zodat de oplossing hierin gedaan kan worden.

De test

U meldt zich op het afgesproken tijdstip op het bloedafnamelaboratorium. Een medewerker van het laboratorium begeleidt u bij de uitvoering van deze blaastest.

Het onderzoek bestaat uit het meten van ademmonsters. Hiervoor moet u blazen in een ademanalyseapparaat. Jonge kinderen die niet goed in het analyseapparaat kunnen blazen, krijgen een kapje over de neus en mond waarin zij een aantal keren moeten ademen.

U start met twee maal blazen om de nuchtere uitgangswaarde te meten, vervolgens krijgt u een suikeroplossing te drinken. Nadat de oplossing is opgedronken, wordt ieder half uur de hoeveelheid waterstof in uw adem gemeten.

Om de test goed te laten slagen, is het belangrijk dat u geen lichamelijke inspanning verricht waardoor de ademhaling wordt versneld. U kunt tussendoor wel rustig wandelen, zitten of lezen. Het onderzoek kan lichamelijke klachten veroorzaken zoals buikklachten met winderigheid tot diarree. Iets eten gelijk na de test kan misselijkheid voorkomen.

De uitslag

De resultaten van het onderzoek worden aan uw arts gerapporteerd. Uw arts zal deze met u bespreken. Lees meer over de uitslagrapportage van laboratoriumonderzoek.