tromboseartsen, sandra dejonge, natallia salanenka, trombosedienst
« Terug naar alle berichten

Tromboseartsen

Elke dag worden er gemiddeld 900 inwoners van  de regio Drechtsteden & Gorinchem door de trombosedienst gecontroleerd om een verantwoord antistollingsgebruik te waarborgen.

Een hele onderneming waar tientallen medewerkers van Result Laboratorium mee bezig zijn; van bloedafname tot analyse, van uitslag tot (doseer)advies. Eén van de medewerkers in deze keten is de trombosedienstarts. Afgelopen jaar zijn er twee nieuwe artsen aan het artsenteam toegevoegd.  Graag stellen wij hen  aan u voor.

Sandra Dejonghe heeft de studie geneeskunde gevolgd aan de universiteit in Gent. Na een wetenschappelijke studie over diabetes II te hebben afgerond is zij informatica gaan studeren.  Vervolgens is ze aan de slag gegaan als SAP programmeur in het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Na 8 jaar was het tijd voor een verandering. Zij vond de combinatie ICT in combinatie met patiëntenzorg een voorwaarde voor een nieuwe baan en startte in mei 2016 als arts bij de trombosedienst op de locatie Gorinchem en Dordrecht. Zij analyseert de INR uitslagen en doseringen snel en gedetailleerd, zodat ze ook de ingewikkeldste patronen snel kan doorgronden en een verantwoord doseeradvies kan geven.
“De patiënt moet de aandacht krijgen die noodzakelijk is, ook diegene met minder complexe pathologie. Alleen zo kunnen we ernstige bijwerkingen voorkomen” is Sandra’s motto. Als voorbeeld noemt zij de herstartdosering van antistollingsmiddelen bij iemand die tijdelijk gestopt is, bijvoorbeeld rondom een ingreep. Dit zou soms een beetje meer aandacht moeten krijgen. “Neem de tijd om naar de antistollingshistorie van een patiënt te kijken.” zegt Sandra “Sommige patiënten zijn met één tablet acenocoumarol al voldoende ontstold, terwijl er soms standaard een herstartdosering 6,4,2 voorgeschreven wordt”.

Natalia Salanenka is sinds 1 april 2017 in dienst als arts bij de trombosedienst van Result Laboratorium. Zij heeft in Wit-Rusland haar studie geneeskunde gedaan en heeft aldaar als praktiserend gynaecoloog gewerkt.

De liefde heeft haar doen besluiten naar Nederland te verhuizen,  waar ze de benodigde opleidingen bij de Erasmus Universiteit behaald heeft om vervolgens bij het UWV en in Dirksland als arts aan de slag te gaan.
In haar werk in de ziekenhuizen heeft ze de risico’s van (onjuist) gebruik van antistollingsmedicatie in de praktijk ervaren. Ook in persoonlijke kring heeft zij ervaring met het gebruik van antistollingsmiddelen. De overstap naar doseerarts bij de trombosedienst is dan niet zo verrassend.
“Iedere patiënt behandel ik alsof het mijn eigen familielid betreft. De patiënt moet geen nummer worden”, zegt Natalia met veel overtuiging. Alle informatie over de patiënt kan van belang zijn. Omdat de doseerarts zelf weinig direct contact heeft met de patiënt, is de informatie die verstrekt wordt door de zorgverlener van extra belang. Dat kan een signalering door een bloedafnamemedewerker zijn die bijzonderheden zoals (bloedings)complicaties of medische behandelingen meldt of een volledig ingevuld ontslagformulier, waardoor snel een juiste dosering antistollingsmedicatie kon worden ingezet.

Artsenteam

Naast Sandra en Natalia maken Gilles Donze (doseerarts) en Patricia Moriarty (medisch leider) deel uit van het  artsenteam.  Hun werkzaamheden bestaan hoofdzakelijk uit:

• het geven van doseeradviezen
• het begeleiden van de antistollingsbehandeling rondom ingrepen
• het begeleiden van de omzetting naar een alternatiefve antistollingsmiddel
• overleggen binnen de keten trombosezorg
• kwaliteitsbevordering en -bewaking door middel van protocollen en onderwijs aan hen die betrokken zijn bij de trombosezorg

Op werkdagen zijn zij voor collegiaal overleg  te bereiken via (078) 6545050. Buiten kantooruren zijn zij  te bereiken via de receptie van het Albert Schweitzer ziekenhuis (078) 6541111. In het weekend zijn er twee telefonische spreekuren.  Zie de website voor details.
Samen met het team van trombosedienstmedewerkers (medewerkers bloedafname, administratie en zelfmanagement team) zorgen zij voor een verantwoord antistollingsgebruik en proberen ze het voor de patiënt zo makkelijk mogelijk te maken.

Trombosedienst doet meer!

Er zijn meer dan 60 prikposten in de regio waar de patiënten terecht kunnen voor een bloedafname. Voor patiënten die niet in staat zijn om naar een prikpost te komen, kunnen onze medewerkers op medische indicatie voor een thuisbezoek langskomen.

Echter, de  INR-waarde kan ook eenvoudig en snel thuis worden bepaald met behulp van een point-of-care apparaat, waarna de waarde via de computer aan onze doseeradviseur moet worden doorgegeven. Het zelfmanagement team begeleidt de patiënten hier bij, traint de patiënt, voorziet hen van de benodigde materialen en controleert  het point-of-care apparaat twee maal per jaar.

Een andere service is onze gratis App, die mensen in de gelegenheid stelt om altijd en overal te kunnen beschikken over hun doseerschema.

Meer weten over de trombosedienst? Bezoek dan onze website, hier vindt u onder andere de interactietabel, een aanmeldformulier of informatie voor uw patiënt. Vind u hier niet wat u zocht? Neem dan contact met ons op.