Voorbereiding

De arts heeft in overleg met u een afspraak voor u gemaakt met één van onze fertiliteitslaboratoria in Gorinchem of Zwijndrecht. Heeft u nog geen afspraak? U kunt online zelf een afpraak inplannen.

Het is van belang dat u de onderstaande instructie goed opvolgt, het resultaat van het onderzoek wordt mede door u bepaald.

Een steriel potje (en etiket) om sperma in op te vangen ontvangt u van uw arts of kunt u verkrijgen bij één van de bloedafnamelaboratoria van Result Laboratorium. Bewaar dit potje bij kamertemperatuur en spoel dit absoluut niet om. Mocht het potje verontreinigd zijn haal dan een nieuw potje, gebruik nooit een ander potje.

In sommige gevallen kan er een vloeistof (medium) in het potje zitten. Laat dit in het potje zitten en bewaar het potje met vloeistof tot kort voor gebruik in de koelkast en volg de aanwijzingen op het etiket.

Wij adviseren u voor het beste resultaat minimaal twee en maximaal zeven dagen geen zaadlozing te hebben. Het opgevangen sperma mag op het tijdstip van de afspraak met het fertiliteits-laboratorium maximaal één uur oud zijn. Bij het laboratorium in Zwijndrecht is er een mogelijkheid (afgesloten ruimte) om de zaadlozing bij het fertiliteitslaboratorium te laten plaats vinden. U kunt zich op de afgesproken tijd hiervoor melden bij de balie van de bloedafname.

Instructie

Plas voor de zaadlozing en was daarna uw handen en de genitale streek goed met water. Gebruik beslist geen zeep, dit kan zaaddodend werken. Na het wassen goed afdrogen met een schone handdoek.

De zaadlozing moet worden opgewekt door masturbatie (dus niet door een onderbroken geslachtsgemeenschap). Gebruik hierbij geen condoom. Vang de gehele zaadlozing rechtstreeks op in het steriele potje.

Sluit het potje daarna goed en noteer alle gevraagde gegevens op het bijgeleverde etiket en plak dit op het potje.

Lever het potje en het bijhorende aanvraagformulier op het afgesproken tijdstip en locatie. Bescherm het potje tijdens het vervoer tegen schudden en temperatuurswisselingen. Bijvoorbeeld door het in te pakken in aluminiumfolie en het zo dicht mogelijk op het lichaam te bewaren (bijvoorbeeld in de binnenzak van uw jas)

Fertiliteitslaboratorium locatie Beatrixziekenhuis Gorinchem, 2e verdieping B2 (volg borden secretariaat laboratorium)
Neem bij inlevering ook uw Rivas pas mee. Indien u deze nog niet heeft kunt u die laten maken bij de inschrijfbalie in het Beatrixziekenhuis

F-laboratorium locatie Albert Schweitzerziekenhuis Zwijndrecht, begane grond (volg borden bloedafname) melden bij balie.

De uitslag

Als er een opvallende afwijking is, kan eventueel aanvullend onderzoek worden gedaan. De resultaten van het onderzoek worden aan uw arts gerapporteerd. Uw arts zal deze met u bespreken. Lees meer over de uitslagrapportage van laboratoriumonderzoek.