« Terug naar alle berichten

Studie naar ‘medicatie op maat’ bij dementie

Ouderenzorgorganisatie tanteLouise, zorgverzekeraar CZ en Result Laboratorium starten samen een onderzoek naar ‘medicatie op maat’ voor mensen met dementie. Doel van de pilot is om bij cliënten op basis van hun DNA-profiel al op voorhand vast te stellen wat het meest effectieve geneesmiddel is, maar vooral ook de optimale dosering daarvan.  

Op maandag 8 juli hebben de bestuurders van tanteLouise en Result Laboratorium een intentieverklaring ondertekend om het onderzoek uit te voeren onder verpleeghuisbewoners van tanteLouise.

vlnr: Hans Linn bestuurder Result Laboratorium, Linda Krijnen (CZ) en Jan-Kees van Wijnen, bestuurder tanteLouise)

Bestuurder Jan-Kees van Wijnen van tanteLouise noemt het onderzoek ‘interessant en veelbelovend’. “Als we op basis van het persoonlijke DNA-paspoort onze cliënten direct het juiste medicijn in de juiste dosering kunnen toedienen, zou dat fantastisch zijn. Onderdosering of overdosering kan ernstige gevolgen hebben zoals bijwerkingen of gedragsproblemen. Als we dat op voorhand al kunnen voorkomen, verbetert dat niet alleen de kwaliteit van leven bij onze bewoners, wellicht verlaagt het ook de zorgvraag. Dat laatste zou dan weer goed nieuws zijn voor onze zorgmedewerkers.”

Van Wijnen kijkt met ‘gezonde spanning’ uit naar de resultaten van het onderzoek. Immers, door op basis van het persoonlijke DNA vooraf een zogeheten farmacogenetisch profiel vast te stellen kunnen meer problemen worden voorkomen. Zo kan bijvoorbeeld bij cliënten die bij de standaarddosering van een bepaald medicijn ongewoon hoge of lage plasmaspiegels laten zien, een genetische oorzaak worden aangetoond of uitgesloten. Door toediening van medicatie op maat kunnen nadelige bijwerkingen worden gereduceerd of zelfs helemaal voorkomen. “Het aantal ouderen met dementie groeit de komende jaren fors. De inzet bij tanteLouise is om deze mensen zo zelfstandig en zelfredzaam te maken dat ze langer de regie over hun eigen leven kunnen houden. Plezierig, veilig en betekenisvol. Dan is het wel zo fijn dat je niet maandenlang loopt te kwakkelen omdat je medicatie niet optimaal is.” 

Hans Linn, bestuurder van Result Laboratorium, hoopt dat het onderzoek bij ouderen met dementie ook voor deze doelgroep tot positieve effecten leidt. “Eerdere resultaten met het farmacogenetische paspoort bij andere doelgroepen, zoals in de geestelijke gezondheidszorg, zijn wat ons betreft waardevol en veelbelovend. Dankzij het DNA-paspoort kunnen psychiaters beter passende medicatie voorschrijven. Dat komt de behandeling ten goede. Met deze nieuwe pilot hopen we op een soortgelijke uitkomst zodat we onrustgevoelens en onbegrepen gedrag kunnen verminderen en zo de kwaliteit van leven bij mensen met dementie kunnen verbeteren.”