Voorbereiding

Afspraak maken

De arts heeft in overleg met u een afspraak voor u gemaakt met één van onze bloedafnamelaboratoria die gespecialiseerd zijn in de uitvoering van deze test. Heeft u nog geen afspraak? U kunt online zelf een afspraak inplannen.

Aanvullende informatie

Het is belangrijk dat u voor de afspraak goed gegeten en gedronken heeft. Dit kan de bijverschijnselen van de aderlating, duizelig of licht in het hoofd, mogelijk voorkomen. Neem ook wat te eten mee voor na de aderlating

De test

U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de aanmeldzuil. Kies hier voor de knop “afspraak”. U wordt via het beeldscherm opgeroepen in de behandelkamer.

De aderlating lijkt op een gewone bloedafname. Het bloed wordt echter niet in buisjes opgevangen, maar in een speciale opvangzak. Het bloed dat bij u wordt afgenomen wordt vernietigd.
De aderlating duurt ongeveer een half uur. Na de aderlating krijgt u wat te drinken. Het is verstandig om dan ook wat te eten.

U kunt zich na de aderlating wat duizelig voelen. Dit komt doordat de bloeddruk tijdelijk iets kan dalen door het bloedverlies. Zweten of moeheid kan ook voorkomen. Bespreek met de laboratoriummedewerker hoe u zich voelt. Zodra u zich weer goed voelt mag u naar huis.

De kans op klachten is klein, maar heeft u medische vragen of bent u ergens ongerust over neem dan contact op met uw arts of met de specialist laboratoriumgeneeskunde.

Specialist laboratoriumgeneeskunde: (078) 654 15 29