« Terug naar alle berichten

NIPT onderzoek

Sinds april 2017 is  NIPT onderzoek beschikbaar voor alle zwangere vrouwen. NIPT onderzoek wordt uitgevoerd met het bloed van de moeder en kan enkele erfelijke afwijkingen aantonen van het ongeboren kind.

Op de website “meer over NIPT”  leest u meer over NIPT.

Overweegt u een NIPT onderzoek?

Bespreek dit met uw verloskundige of gynaecoloog. Zij zullen met u alle voor- en nadelen van deze test bespreken. Indien u dit wenst kunnen zij de NIPT aanvraag voor u in gang zetten en u verwijzen naar het laboratorium voor een bloedafname.

De kosten van NIPT onderzoek

De NIPtest wordt vergoed voor vrouwen bij wie een verhoogd risico op een kindje met een chromosoomafwijking is vastgesteld met de combinatietest. De combinatietest wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. De vergoeding van de NIPtest kan ten koste gaan van het eigen risico. Of dit zo is kunt u  navragen bij uw zorgverzekeraar. Vanaf april 2017 wordt de NIPtest ook aangeboden als eerste screeningstest voor alle zwangere vrouwen.

Heeft u een verwijzing ontvangen?

Dan kunt u op  de onderstaande afnamelaboratoria terecht:

maandag tot en met donderdag tot 17:00 uur en vrijdag tot 13:00 uur

maandag tot en met donderdag tot 14:00 en vrijdag tot 10:00 uur

maandag tot en met vrijdag tot 15:30 uur

maandag tot en met vrijdag tot 12:00 uur

maandag tot en met woensdag tot 17:00 uur en donderdag tot 12:30 uur

maandag tot en met donderdag tot 12:00 uur

Neem het Peridos aanvraagformulier mee. Zonder deze formulieren kunnen wij het onderzoek niet bij u afnemen.

Het afgenomen buisje bloed zullen wij met de bovengenoemde formulieren binnen 24 uur opsturen naar één van de drie Nederlandse laboratoria die door de overheid zijn aangewezen om dit onderzoek uit te voeren. De uitslag wordt rechtstreeks vanuit dit laboratorium naar uw verloskundige of gynaecoloog verzonden.