baby, babyvoet, hielprik
« Terug naar alle berichten

Bloedonderzoek bij baby’s

Soms is het noodzakelijk om bij een baby bloedonderzoek uit te voeren. De prikopdracht wordt door de medewerker van het laboratorium met grote zorgvuldigheid uitgevoerd. 

Over alle handelingen wordt nagedacht en waar mogelijk afgestemd op de situatie de baby. Wanneer is het juiste moment om te prikken? Hoe kunnen we hem of haar voorbereiden op de prik?  Is er iemand die kan troosten na de afname?  Hoeveel bloed is er minimaal nodig is om alle gevraagde onderzoeken uit te kunnen voeren? En welke afnametechniek (hielprik of venapunctie) en afnameplaats is in deze situatie het meest geschikt?

Medewerkers van Result Laboratorium worden hierin getraind, onder andere door een pedagogisch medewerker. Daarnaast worden de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de bloedafname op de voet gevolgd.

Nieuw type hielprikker

Zo is er onlangs een nieuw type hielprikker in gebruik genomen. Het ontwerp zorgt voor een consistente diepte en breedte van de incisie. Het zorgt voor voldoende bloeding en voorkomt dat er ongewenst gestuwd moet worden bij het vullen van de buisjes. Het systeem is zo ontworpen dat de vingerdruk op het hieltje vermindert en een juiste grip heeft. Waardoor de stabiliteit verbetert en er niet te diep geprikt kan worden.

 

Minder bloed  nodig voor bloedgasonderzoek

In 2017 heeft Result Laboratorium de bloedgasapparatuur vernieuwd op de locaties Dordrecht, Gorinchem, Zwijndrecht en Leerdam. Deze apparatuur heeft maar weinig bloed nodig om een volledig bloedgasonderzoek uit te voeren. Een flinke druppel bloed (55 microliter) is nu al voldoende om het capillairtje te vullen en de test te bepalen.