Wat is farmacogenetica?

Farmacogenetica onderzoekt hoe genetische variaties iemands reactie op medicijnen beïnvloeden. Deze kennis helpt medisch professionals om medicijnen en doseringen te kiezen die beter passen bij de genetische achtergrond van de cliënt, wat leidt tot veiligere en effectievere behandelingen. Erfelijkheid speelt hierin een belangrijke rol. Een DNA-test kan aantonen welke enzymen bij iemand normaal actief, niet actief of overactief zijn. Het kan zijn dat patiënten een hogere of lagere dosering nodig hebben, of zelfs een heel ander geneesmiddel voorgeschreven moeten krijgen. Medicatie op maat dus.

Uitgebreide achtergrondinformatie? Klik hier.

Afbraak van geneesmiddelen

Bij het voorschrijven van geneesmiddelen wordt ervan uitgegaan dat iedereen geneesmiddelen met dezelfde snelheid kan afbreken (metaboliseren) of het geneesmiddel kan activeren. Dat is niet het geval: de enzymen die hiervoor zorg dragen, zijn niet bij iedereen actief of zijn juist te actief.

Erfelijkheid speelt hierin een belangrijke rol. Een DNA-test kan aantonen welke enzymen bij iemand normaal actief, niet actief of overactief zijn.

DNA paspoort
De informatie van het DNA van het aantal enzymen bij elkaar vormt het DNA-paspoort. Door deze gegevens op te nemen in de Nationale Classificatie Contra-Indicaties lijst (NCI-lijst). wordt voor aanvragers en apothekers meteen duidelijk dat er een afwijking is en dat de dosering of het type medicatie moet worden aangepast.

Over welke medicatie gaat het?

Het DNA-paspoort / farmacogenetica is in te zetten voor verschillende soorten medicatie.

Voorbeelden ziet u in de top 20 van medicijnen.

 

 

 

Overzicht van de categorieën medicatie waarvoor het DNA-paspoort momenteel bruikbaar is.

Gemak en eenmaligheid voor medicatie op maat

Het bepalen van deze genetische informatie kan eenvoudig via een cliëntvriendelijke wangslijmvlies-swab, die per post kan worden opgestuurd. Dit onderzoek hoeft slechts één keer in het leven van de cliënt te worden uitgevoerd, aangezien de genetische informatie onveranderd blijft.

Onze techniek: Next Generation Sequencing

Result Laboratorium maakt als enige laboratorium in Nederland gebruik van Next Generation Sequencing (NGS) om genetische variaties te analyseren. Deze techniek biedt aanzienlijke voordelen ten opzichte van traditionele methoden zoals qPCR en MPLA. NGS kan in één enkele test meerdere genetische variaties detecteren met hoge nauwkeurigheid en efficiëntie, inclusief zeldzame varianten die met andere methoden gemist kunnen worden. Hierdoor kunnen wij een uitgebreide genetische analyse bieden die cruciaal is voor het opstellen van een effectief en veilig behandelplan.Deze genen bevinden zich in het farmacogenetisch profiel: ABCG2, BCHE, COMT, CYP1A2, CYP2B6, CYP2C19, CYP2C9, CYP2D6, CYP3A4, CYP3A5, DPYD, G6PD, MTHFR, NUDT15, SLCO1B1, TPMT, UGT1A1 en VKORC1.

Ervaringen uit het werkveld

Result Laboratorium sprak met psychiater Rob Smit (Yulius) over de betekenis van farmacogenetica. Lees het bericht hier.

Meer informatie over farmacogenetica / DNA-pasoort

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de accountmanager, Ramyc van Nugteren via 06 – 235 281 24.

Of stuur een mail naar dna@resultlaboratorium.nl

Result laboratorium DNA