« Terug naar alle berichten

Nieuwe digitale microscoop in gebruik: Uitslagen microscopische bloedonderzoeken sneller bekend

Sinds een aantal maanden is de digitale microscoop (DI-60) succesvol in gebruik genomen op Result laboratorium, locatie Beatrix ziekenhuis, Gorinchem. Deze functionaliteit zorgt er o.a. voor dat microscopische diffen op afstand kunnen worden bekeken en afgehandeld. Met andere woorden, de diffen worden lokaal afgehandeld en hoeven dus niet meer op transport. Dit zorgt voor een significant kortere doorlooptijd van microscopische diffen, tijdens en buiten kantoortijd. Al met al een verbetering van onze dienstverlening en patiëntenzorg.

Achtergrondinformatie:

Digital Imaging of Digitale Microscopie is een van de speerpunten en onderzoekslijnen van Result laboratorium. In het perifere bloed zitten rode bloedcellen, witte bloedcellen (leukocyten) en bloedplaatjes die elk een essentiële functie in ons lichaam vervullen. Op hematologische celtellers kunnen al deze parameters en afgeleiden daarvan worden bepaald. Deze celtellers zijn inmiddels dermate geavanceerd dat ze ook afwijkende cellen kunnen herkennen en daardoor een alarm triggeren (flagging). Een voorbeeld van dit soort afwijkende cellen zijn blasten, die indicatief kunnen zijn voor een acute leukemie. Een logische vervolgstap in het routine hematologieproces is het morfologisch analyseren van het perifere bloed (met name leukocyten, maar ook rode bloedcellen en bloedplaatjes). Van oudsher werd de morfologische analyse van cellen verricht door middel van manuele microscopie door zeer ervaren morfologische analisten.

Digital Imaging, het woord zegt het al, is het digitaal analyseren van digitale plaatjes van b.v. leukocyten. Result laboratorium is één van de sleutelspelers op het gebied van digital imaging. Samen met een van de fabrikanten van digitale microscopen werken wij continue aan het verder ontwikkelen van nieuwe analyse-modules. Zo hebben we recent een module helpen ontwikkelen die morfologisch afwijkende rode bloedcellen automatisch kan herkennen en classificeren. Dit faciliteert vervolgens correcte diagnosestelling bij patiënten met hematologische ziekten (bv thalassemie of myelofibrose). We hebben tevens meegeholpen aan de ontwikkeling van een digitale microscoop in een hematologiestraat; een soort lopende band, waaraan alle hematologie-analyse-apparatuur gekoppeld is. De heilige graal binnen de digitale beeldherkenning is het digitaal analyseren van beenmergsamples; hiervoor hebben we recent een studie afgerond met >350 beenmergsamples. De resultaten van deze studie hopen we binnenkort te delen!