« Terug naar alle berichten

Publicatie van afdeling moleculaire diagnostiek in Tijdschrijft voor Infectieziekten

Onlangs publiceerde de afdeling moleculaire diagnostiek van Result Laboratorium de bijdrage ‘Malaria door Plasmodium ovale ondanks profylaxegebruik’ in het Tijdschrift voor Infectieziekten (TvI) (editie 5).

Het artikel beschrijft een casus van een reiziger die terugkeerde uit Sierra Leone met een Plasmodium ovale-infectie, ondanks profylaxe met atovaquon/proguanil (AP). AP-profylaxe wordt veel voorgeschreven voor de preventie van chloroquineresistente malaria. AP is bij een P. ovale-infectie alleen werkzaam op de schizonte bloedvormen, maar niet tegen latente hypnozoïeten in de lever.

Deze casus illustreert het risico van het oplopen van een P. ovale-infectie ondanks profylaxegebruik bij reizigers uit gebieden waar malaria endemisch is. Het gebruik van AP-profylaxe blijkt niet altijd afdoende om een infectie met P. ovale te voorkomen. Het is belangrijk om hier alert op te zijn bij patiënten met koorts na een bezoek aan een gebied waar malaria endemisch is, ook als dat maanden geleden is.

Wilt  u meer weten over deze studie? Klik op deze link en u kunt het gehele artikel lezen.