ketenzorg, trombozorg, kwetsbare ouderen
« Terug naar alle berichten

Project antistollingsmedicatie – Keten doorlopen

In april 2018 vond de eerste bijeenkomst “Signaleren en ketencommunicatie voor de veiligheid van kwetsbare ouderen bij het gebruik van antistollingsmiddel” plaats. De deelnemers waren enthousiast en konden met de gedeelde ervaringen de volgende dag meteen aan de slag.

Veilig gebruik antistollingsmedicatie

Antistollingsmedicatie is risicovol. Deze medicatie behoort tot de top 5 van riskante geneesmiddelen. Voor kwetsbare ouderen is het soms lastig zelf overzicht te houden over de dosering en alert te zijn op belangrijke signalen voor de instelling van de antistolling. Het is voor deze doelgroep daarom van groot belang dat de communicatie tussen de huisarts, thuiszorg en trombosedienst soepel verloopt.

In het project “ketenzorg antistollingsmedicatie” focust men zich op verbetering van de signalering en de ketencommunicatie.

 

Bijeenkomst – de keten doorlopen –

Er is een brede regionale belangstelling voor het project. Zo waren er op deze eerste bijeenkomst onder andere vertegenwoordigers aanwezig vanuit thuiszorgorganisaties, huisartsenpraktijken, apothekers en de tweede lijns zorg.

In een open sfeer is het proces doorlopen rondom een thuiswonende patiënt, die antistollingsmedicatie gebruikt en onder controle van de trombosedienst staat.  Er is naar twee verschillende categorieën patiënten gekeken: een eerste patiënt die thuiszorg inclusief ondersteuning bij de medicatie krijgt en een patiënt zonder thuiszorg. Er zijn knelpunten en verbetermogelijkheden benoemd.

Na afloop van de bijeenkomst waren de deelnemers enthousiast. Ze hebben vanuit de bijeenkomst direct praktische tips gekregen, waar ze de volgende dag concreet mee in de praktijk aan de slag kunnen. Ook was het goed om elkaars perspectief in deze keten rondom de patiënt met antistollingsmedicatie te horen.

 

Vervolg op de bijeenkomst

Inmiddels zijn de knelpunten en mogelijke oplossingen gebundeld in een document dat naar alle betrokkenen is verstuurd. De betrokken zorginstanties kunnen tot half mei input leveren en daarna worden de mogelijke oplossingen concreet gemaakt. Welke tot mogelijk (nieuwe) werkafspraken leiden. We bespreken deze uitkomsten op maandag 4 juni 2018 met de betrokkenen en vervolgens gaan we aan de slag met implementatie.

 

Wilt u op de hoogte gehouden worden over de resultaten van dit project? Of wilt u betrokken worden bij het vervolg? Neem dan contact op met de projectleider, Yvonne van Persie, via yvonnevanpersie@22graden.nl of 06-2716 8388.