Giardia
« Terug naar alle berichten

Update parasitologie

Result Laboratorium heeft recent enkele wijzigingen doorgevoerd voor de aanvragen parasitologisch onderzoek.

Onderzoek naar darmprotozoa

  • Dit onderzoek vindt plaats bij verdenking op o.a. Giardia lamblia, Entamoeba histolytica, Dientamoeba fragilis, Cryptosporidium parvum/hominis. In de praktijk maken deze parasieten >99% van onze positieve uitslagen uit.
  • Deze diagnostiek gebeurt in feces op basis van moleculaire technieken (PCR).
  • Deze aanvraag kan vanaf heden ook via Zorgdomein en/of via HIX worden aangevraagd (verwijsbrief nog wel uitprinten).
  • Voor deze aanvragen hoeven vanaf heden geen klinische gegevens meer te worden ingevuld.

Onderzoek naar wormeieren

  • Alleen op indicatie kan ook onderzoek naar wormeieren worden aangevraagd. Standaard onderzoek naar wormeieren is onnodig en niet kosteneffectief aangezien de pakkans laag is.
  • Voor onderzoek naar wormeieren, Schistosoma, Strongyloides, enz. is het belangrijk dat u anamnestische gegevens aanlevert: de bezochte landen, aanwezigheid eosinofilie, tijdstip van terugkeer, etc. Alleen zo is het mogelijk de diagnostiek zo gericht mogelijk in te zetten.

Onderzoek naar Enterobius vermicularis en Taenia saginata/solium

  • Onderzoek naar eieren van de aarsmade (Enterobius vermicularis) in feces levert zelden resultaat op omdat de eieren hiervan buiten de darm worden gelegd. Voor dit onderzoek ontvangen wij graag een plakbandproef. Hiervoor drukt de patiënt ’s morgens een stukje transparant plakband op de ongewassen perianale huid en plakt het complete plakbandje vervolgens op een objectglaasje. Het objectglaasje kunt u vooraf aan de patiënt geven. Er wordt microscopisch gekeken of er eieren aanwezig zijn en deze methode geeft goede resultaten.
  • Ook bij verdenking op een lintworm (Taenia saginata/solium) kan er gebruik gemaakt worden van de plakbandmethode, maar de gevoeligheid is lager dan bij de aarsmade. De beste manier om lintworminfecties op te sporen is de patiënt zelf (ontlasting met) proglottiden te laten aanleveren.

Voor onderzoek naar wormeieren is Result laboratorium recent een samenwerking aangegaan met het Streeklab Haarlem. Dat betekent een extra kwaliteitsimpuls, aangezien parasitoloog Dr. Theo Mank verbonden is aan dit laboratorium. Theo Mank is een bekend en vooraanstaand gezicht binnen parasitologisch Nederland en schrijft mee aan diverse richtlijnen.

Ten slotte kunt u voor logistieke vragen altijd terecht bij Result Laboratorium, voor medisch inhoudelijke vragen is de dienstdoende laboratoriumspecialist beschikbaar.