methylmalonzuur, rekje buizen, vitamine B12 deficiëntie
« Terug naar alle berichten

Methylmalonzuur

Bij huisartsen, specialisten en patiënten is er een groeiende belangstelling voor vitamine B12 en de gevolgen van een tekort daaraan. Er bestaat geen test waarmee vitamine B12-tekort als oorzaak van de klachten met grote zekerheid kan worden aangetoond of uitgesloten. Op dit moment lijkt de stapsgewijze aanpak van de analyse een goede. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de totaal vitamine B12 in bloed, eventueel gevolgd door de analyse van methylmalonzuur.

De NHG houdt voor een verlaagde vitamine B12-spiegel 148 pmol/L aan. In combinatie met passende klachten wordt geadviseerd vitamine B12 te suppleren. Bij klachten suggestief voor een vitamine B12-tekort en een vitamine B12-spiegel tussen de 148 en 250 pmol/L kan een methylmalonzuuranalyse worden overwogen. Waarden van methylmalonzuur boven de 450 nmol/L passen bij een functioneel vitamine B12-tekort.

Recent is de methylmalonzuuranalyse bij Result Laboratorium geïmplementeerd, waarbij de doorlooptijd ongeveer tien dagen is. De analyse kan binnen drie dagen uit hetzelfde monster als de vitamine B12 worden bepaald, maar kan ook los aangevraagd worden.

Voor extra informatie kunt u contact opnemen met dr. Michael Fouraux, laboratoriumspecialist klinische chemie.