« Terug naar alle berichten

Lactose-intolerantie en coeliakie nu ook aan te tonen via DNA-onderzoek uit wangslijm

Goed nieuws! Vanaf maandag 14 juni is het in de regio Dordrecht/Gorinchem mogelijk om lactose-tolerantie en coeliakie te onderzoeken door middel van gecombineerd DNA-onderzoek uit wangslijm.

Het is al langer mogelijk om deze onderzoeken uit te voeren uit bloed. En nu dus ook uit wangslijm. Hiermee worden bloedafname en belastende onderzoeken als de Lactose Tolerantie Test overbodig. En dat is fijn, want met name de laatste duurt lang en veroorzaakt bij mensen met lactose-intolerantie tijdens het onderzoek al klachten. En dan hebben we het nog niet gehad over het onderzoek naar coeliakie, waarvoor meerdere laboratorium- en soms ook darmonderzoeken nodig zijn.

Hoe werkt het?
Op dit moment kunnen deze testen aangevraagd worden door huisartsen en specialisten in de regio Dordrecht en Gorinchem.

Uw arts vraagt de test aan en u krijgt een afnamepakketje. Hiermee kunt u zelf wangslijm afnemen in de huisartsenpraktijk of op de bloedafnamepolikliniek van het Albert Schweitzer ziekenhuis en/of Beatrixziekenhuis. Na de afname geeft u het pakketje aan de assistente of de medewerker bloedafname. Uw arts communiceert de uitslag met u.

Meer weten?
Bekijk de informatiepagina.