« Terug naar alle berichten

CRP sneltest in Dordtse huisartsenpraktijk

Samen met de Huisartsenpraktijk van Hillo – Warya heeft Result Laboratorium gezocht naar een kwalitatieve goede en snelle manier om een CRP in de huisartsenpraktijk te kunnen bepalen.

De keus is gevallen op de QuikRead Go van Roche, dit apparaat is op 4 oktober in gebruik genomen.

Kwaliteitsborging

Het POCT team van Result Laboratorium zorgt ervoor dat de meting in de huisartsenpraktijk dezelfde betrouwbaarheid heeft als in het laboratorium. Jeannette van Doorn, één van de POCT praktijktraining CRPteamleden, heeft het apparaat geïnstalleerd, gecontroleerd en alle medewerkers van deze Dordtse praktijk getraind op het gebruik van deze methodiek. Hiermee houdt de kwaliteitscontrole niet op, elke 2 maanden wordt de praktijk door een teamlid bezocht en de apparatuur gecontroleerd.

 

Wat is CRP?

CRP is een eiwit dat in het bloed aanwezig is. Bij gezonde mensen is de CRP waarde in bloed laag. Maar bij het ontstaan van een bacteriële ontsteking neemt de hoeveelheid CRP in het bloed binnen 6-8 uur uur flink toe.

Waarom een sneltest?

Indien een patiënt zicht bij de huisarts meldt met bijvoorbeeld hoestklachten of pijn in de onderbuik, kan dit verschillende oorzaken hebben. De verschillende oorzaken vragen om verschillende behandelingen. De uitslag van de CRP test helpt de arts om voor de beste behandeling te kiezen, bijvoorbeeld of antibiotica nodig is of niet.

De CRP test in de huisartsenpraktijk uitvoeren heeft vele voordelen. De patiënt hoeft niet na het huisartsenbezoek naar een prikpost om bloed te laten prikken. De assistente van de huisarts voert ter plaatse, met behulp van een prikje in de vinger, de test uit en heeft snel een uitslag. De arts en patiënt weten meteen waar ze aan toe zijn, kunnen een behandelplan inzetten. Een herhalingsbezoek voor de uitslag van het bloedonderzoek en behandelplan is dan ook niet meer nodig.

Ook wordt hierdoor minder snel onnodige inzet van antibiotica voorkomen.

Interessant voor uw praktijk?

Bent u huisarts en ook geïnteresseerd in deze CRP snelttest? Neem dan contact op met onze accountmanager.