baby, babyvoet, hielprik
« Terug naar alle berichten

Afname neonatale bilirubine

De analist van Result Laboratorium kan de aangevraagde neonatale bilirubine niet altijd bepalen uit het aangeleverde materiaal waardoor de baby overgeprikt dient te worden. Dit willen wij graag zoveel mogelijk voorkomen en delen wij  hierbij onze afname instructie met u.

Voor het bepalen van neonatale bilirubine verzoeken wij u om bloed aan te leveren in een goed gevuld bruin microtainer stolbuisje. Het is hierbij belangrijk dat het buisje tot het tweede streepje (d.w.z. 600 uL) gevuld wordt.

Het buisje heeft een donkere kleur om te voorkomen dat bilirubine afbreekt tussen afname en de analyse. Misschien bent u gewend om het materiaal in aluminiumfolie in te pakken, dat is niet noodzakelijk bij dit amberkleurige buisje.

Om materiaal- of een patiënten verwisseling te voorkomen vragen wij u de gegevens (naam, geboortedatum, geslacht, adres enz.) van de baby zo volledig mogelijk in te vullen op het aanvraagformulier en indien mogelijk ook het buisje te voorzien van de naam en geboortedatum  (bijvoorbeeld met een stift of  een afname-etiket).

De buisjes (BD Microtainerbuis Amber met een gele schroefdop) kunt u via onze webshop bestellen.

Waarom geen capillair?

In een enkel geval werd voorheen bloed voor bilirubine analyse in capillairen afgenomen. Deze methode blijkt niet geschikt bij een afname in de thuissituatie. In tegenstelling tot de analyse uit serum (uit het stolbuisje) is de analyse uit een capillair (volbloed) niet betrouwbaar bij een hoog Hemoglobine gehalte waardoor er veelal geen uitslag gerapporteerd kan worden. En daarnaast brak er nogal eens een capillair of liep deze leeg tijdens het transport naar het laboratorium.

Voor verdere informatie kunt u dr. Mirelle Huijskens, klinisch chemicus i.o. benaderen.