afnamelaboratorium Dordwijk, appelactie
« Terug naar alle berichten

100.000 prikken

Maar liefst 100.000 keer werd er dit jaar al bloed afgenomen bij een patiënt in het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Dordwijk. Het is daarmee met afstand onze grootste prikpost.

Vandaag kregen patiënten na het prikken een gezonde appel mee, als kleine attentie om de mijlpaal te vieren.“Zo, dat is veel”, reageerde menig patiënt op de mededeling van laborant Vanity Berkhof dat de 100.000 was gepasseerd. Zij deelde de appels uit, samen met afdelingshoofd Marco Wouters. “Aan het eind van dit jaar hebben we qua volume de hele Dordtse bevolking op deze ene prikpost geprikt”, vertelt Marco. “Het aantal neemt gestaag toe, deels door de sluiting van ziekenhuislocatie Amstelwijck, maar ook doordat er simpelweg vaker een bloedonderzoek nodig is.”

bloedafname dordwijkMeer dan 500 mensen die op een dag komen prikken zonder afspraak, daardoor kan de wachttijd weleens oplopen. Vanity: “Bij ons ligt de ochtendspits tussen negen uur en half elf. Dan mopperen de patiënten soms als ze moeten wachten, ze zien niet altijd dat wij met acht collega’s aan een stuk door aan het prikken zijn.” Marco: “We adviseren mensen die de keuze hebben, om ‘s middags te komen. Maar natuurlijk doen wij ook onze uiterste best om het wachten te bekorten en dat lukt steeds beter. We analyseren continu digitaal de bezoekcijfers en de wachttijden en stemmen daar onze bezetting op af. Toch kan het gebeuren dat bijvoorbeeld het weer ervoor zorgt dat patiënten ineens allemaal later komen.”

Elf prikposten in Dordrecht

Patiënten kregen naast de appel een flyer mee, die erop wijst dat er in Dordrecht nog elf andere prikposten zijn van Result Laboratorium. “Veel mensen weten niet dat ze misschien dichter bij huis terecht kunnen. Elders op de website is precies te zien waar de prikposten gevestigd zijn en wanneer zij open zijn. In Het Waterwiel zitten we bijvoorbeeld vanaf 12 december op alle werkdagen van 8.00 tot 10.00 uur. Dat is dus een prima alternatief voor Amstelwijck.” Uiteindelijk komen alle bloedbuisjes terecht op dezelfde hypermoderne robot-onderzoeksstraat in Dordwijk. Daarvandaan wordt de aanvrager snel op de hoogte gebracht van de resultaten.

Kinderprikkamer

Result Laboratorium kinderprik aap

In januari wordt de dienstverlening op Dordwijk uitgebreid met een speciale kinderprikkamer. Patiëntjes jonger dan twaalf jaar zijn dan op woensdagmiddag welkom in een kamer die prachtig is beschilderd om de kinderen af te leiden. Er wordt extra tijd en aandacht besteed aan het voorbereiden van het kind en het zo gemakkelijk mogelijk maken van de prik!