« Terug naar alle berichten

Wijziging in 24 uurs urine afnamelocaties

Onlangs heeft Result Laboratorium besloten dat 24 uurs urines alleen nog ingeleverd kunnen worden op de bloedafnamelocaties in de ziekenhuizen. Sommige bepalingen in 24 uurs urine vereisen een voorbehandeling die wordt uitgevoerd in de urinebokaal. De kans op het mislukken van die specifieke bepalingen blijkt op decentrale prikpoten echter te groot. Het risico bestaat vervolgens dat de patiënt opnieuw 24 uur lang urine op moet vangen. Dat is niet in het belang van de patiënt.

Voor bepalingen zonder voorbewerking konden voorheen 24 uurs urines ook worden ingeleverd op de bloedafnamelocaties buiten het ziekenhuis. Of de urinebokalen konden thuis worden opgehaald. Onze medewerkers haalden uit de bokaal een aantal buizen die naar het Result Laboratorium werden verzonden. Voor bepalingen zonder voorbewerking gaat dit prima.

Maar de bepalingen met voorbehandeling kunnen op deze manier niet worden uitgevoerd. Omdat de kans op het mislukken van de bepalingen op decentrale prikpoten te groot is. Daardoor bestaat het risico dat de patiënt opnieuw 24 uur urine moet opvangen en de urine alsnog op een ziekenhuislocatie moet inleveren.

Dit onderscheid tussen bepalingen zonder voorbewerking en bepalingen met voorbewerking maakt het voor verwijzers en patiënten lastig te weten waar men de 24-uurs urine kan inleveren. Dat is de reden geweest voor het besluit dat 24 uurs urine niet meer kan worden ingeleverd op buitenpriklocaties en niet meer aan huis kan worden opgehaald.

De bloedafnamelocaties waar 24-uurs urine ingeleverd kan worden:

Voor het inleveren van een algemeen onderzoek/sediment, urinekweek en micro-albumine is de werkwijze onveranderd. Dit kan gewoon worden ingeleverd op onze buitenpriklocaties of worden meegenomen bij een thuisbezoek.