« Terug naar alle berichten

NIPT-wijzigingen per 3 april 2023

Vanaf 3 april 2023 wordt de NIPT onderdeel van het reguliere programma voor prenatale screening. De basisprincipes van de NIPT blijven na 1 april 2023 hetzelfde: als een zwangere kiest voor de NIPT laat ze tijdens de zwangerschap onderzoeken of het kind down edwards- of patussyndroom heeft en kan ze zelf bepalen of ze ook nevenbevindingen wil weten.

Wat verandert er per 3 april 2023?

De termijn waarop de zwangere de NIPT kan laten doen, wordt vanaf 3 april 2023 vervroegd van 11 naar 10 weken zwangerschap. Ook betalen zwangere vrouwen geen eigen bijdrage meer voor de NIPT.

Het aanvraagproces en verwerkingsproces wordt gedigitaliseerd. Daarnaast worden er nieuwe NIPT afnamesets beschikbaar gesteld vanuit RIVM en kunnen de huidige sets vanaf 25 maart niet meer worden gebruikt. Om een en ander goed te regelen, geldt er bij Result Laboratorium een stopweek voor de NIPT. De zwangere kan bij Result uiterlijk tot vrijdag 24 maart aanstaande bloed laten afnemen voor NIPT. Vanaf maandag 3 april kan een zwangere weer bloed af laten nemen in het kader van de nieuwe NIPT.
Let op: van 25 maart t/m 2 april kan de zwangere vrouw dus niet bij Result Laboratorium terecht voor NIPT!

Indien een zwangere vrouw wel in deze week komt, dan heeft ze een oude aanvraag en moeten wij de zwangere vrouw helaas terug verwijzen naar de verloskundige. De verloskundige moet een nieuwe NIPT aanvraag aanmaken, waarmee ze na 2 april weer bij Result Laboratorium terecht kan.

Bloedafnamelocaties nieuwe NIPT

Hieronder vindt u de afnamelocaties van Result Laboratorium waar een zwangere vrouw terecht kan voor NIPT bloedafname vanaf 3 april 2023:

  • Amphia ziekenhuis locatie Breda, Molengracht 21 Breda
  • Oranjeboomstraat Breda, Oranjeboomstraat 241 Breda
  • Amphia Ziekenhuis locatie Oosterhout,  Pasteurlaan 9 Oosterhout
  • Albert Schweitzer ziekenhuis locatie Dordwijk, Albert Schweitzerplaats 25 Dordrecht
  • Albert Schweitzer ziekenhuis locatie Sliedrecht, Stationpark 401 Sliedrecht
  • Albert Schweitzer ziekenhuis locatie Zwijndrecht, Langeweg 336 Zwijndrecht
  • Rivas Beatrixziekenhuis, Banneweg 57 Gorinchem
  • Lingepolikliniek Lingesteynplantsoen 20 Leerdam
  • Verloskundigenpraktijk Sliedrecht, Overlaat 2 Sliedrecht