Bloedafnamemedewerkers Result Laboratorium
« Terug naar alle berichten

Bloedcontrole tijdens ISU World Cup Dordrecht

De ISU World Cup Short Track Dordrecht maakt er vandaag handig gebruik van dat pal tegenover de ijsbaan een hypermodern klinisch-chemisch laboratorium gevestigd is. Voor de dopingcontrole van de 190 shorttrackers die komend weekeinde in actie komen, is onze hulp ingeroepen.

Zeven ervaren priklaboranten hoefden donderdagochtend alleen maar over te steken naar de Sportboulevard, om per kwartier 25 schaatsers te prikken voor de controle op de aanmaak van ‘reticulocyten’. Een verhoogd gehalte van deze cellen kan wijzen op het gebruik van verboden middelen om de prestaties te verhogen.

Bloedafname bij World Cup Short Track

“Van zulke armpjes kunnen wij normaal alleen maar dromen”, zegt een van onze medewerkers lachend, wanneer de naald weer heel gemakkelijk zijn weg vindt in een gladde, gespierde arm. De atleten laten het prikken – waarvoor ze eerst tien minuten stil moeten hebben gezeten op een stoel – gelaten over zich heen komen. Het is lopendebandwerk, waarbij de voertaal Engels is. “Can you please make a fist?” Onderwijl vult de ruimte zich met onder meer het Japans, Russisch, Pools, Hongaars en Frans van de teams uit dertig landen.

De buisjes bloed worden teruggebracht naar ons lab in het Albert Schweitzer ziekenhuis, waar we capaciteit vrijhouden om de analyse onmiddellijk te laten plaatsvinden. De controle gebeurt anoniem: Result Laboratorium ziet geen namen van schaatsers, maar alleen de barcodes die ze bij de entree zelf moeten pakken en overhandigen aan oud-wereldkampioen Harm Kuipers. Hij coördineert namens ISU de controleprocedure. Ook aan de priktafel pakken de schaatsers zelf een bloedbuisje om een volstrekt ‘random’-verloop te garanderen. ’s Middags ontvangt ISU van ons de uitslagen.

Dopingcontrole Result LaboratoriumMedisch directeur Warry van Gelder van Result Laboratorium komt even kijken: “Het is heel mooi dat we hiervoor gevraagd zijn. De bloedbepaling waar het hier om gaat, is niet ingewikkeld. Maar wij laten wel zien dat we snel maatwerk kunnen leveren. Dit evenement is iets waar we als stad trots op zijn, en wij dus ook als Result Laboratorium.” De ISU World Cup Dordrecht gaat vrijdag van start, vandaag is de laatste trainingsdag.