Result Laboratorium bezoek uit Kyrgyzie
« Terug naar alle berichten

Bezoek uit Kyrgyzië

Vorige week bezocht de inmiddels gepensioneerde klinisch chemicus Rob Dinkelaar Result Laboratorium. Hij had twee gasten uit Kyrgyzië  mee, Elmira Turkmenova, chief clinical chemist van de Kyrgyzische Republiek en haar dochter Zhibek Kenzhebaeva, die als tolk optrad.

Rob is na zijn pensioen na al weer vier jaar acief als PUM vrijwilliger in Kyrgyzstan en helpt de medische laboratoria met het opzetten van een ISO kwaliteitssysteem. Er is inmiddels een laboratorium ISO 15189 gecertificeerd.  Daarnaast is er gewerkt aan het opzetten van een vereniging voor klinische chemie en het opzetten van externe kwaliteitsrondzendingen. De resultaten van de eerste rondzendingen lieten veel te wensen over, niet vreemd als er 60 laboratoria zijn in een stad van ruim een miljoen mensen. In vele laboratoria worden de meeste testen nog met de hand uitgevoerd.

 

Het Kyrgyziche ministerie van volksgezondheid is  geadviseerd om samenwerkingsverbanden te creëren tussen de laboratoria, zodat ze groot genoeg zijn om goede apparatuur aan te kunnen schaffen. De Kyrgyzische regering heeft dit advies overgenomen en is op dit moment plannen aan het uitwerken om 16 staatslaboratoria in een organisatie onder te brengen. Met samenwerken heeft Result Laboratorium inmiddels veel ervaring in opgedaan en dat was een aanleiding voor een bezoek aan Nederland.

Elmira en Zhibek waren zeer enthousiast over de zeer gastvrije ontvangst op het laboratorium en hebben een hoop geleerd.

Hieronder ziet u enkele foto’s van het laboratorium in Kyrgyzië.

 

laboratorium Kyrgyzie 1Laboratorium KyrgyzieLaboratorium Kyrgyzie 3

Kyrgyzië  is sinds 1991 een democratie en grenst aan Kazachstan, Oezbekistan en China, is twee keer zo groot als Portugal en heeft  6.000.000 inwoners. Het is het armste land in de regio (geen gas, geen olie en dus ook  geen oligarchen). met 90 % bergen met veelal nog nomadisch levende bevolking. Volgens Rob wel het mooiste land in deze regio, en een land met “mooie” mensen.